SPEEL…

 

 

"…,alsof het je laatste dag is"
"speel, alsof de morgen niet bestaat"
"speel, alsof het nooit echt af is"
En "speel, pak alles wat je kan

 

In één van de Mandel United lijfliederen zit  alles vervat waar het vandaag om draait. André Hazes junior is vandaag onze grote inspiratie. We hebben ons gepermitteerd om een kleine nuance aan te brengen in de tekst, we hopen dat het ons wordt vergeven.

 

We krijgen vanavond op Staaien een platform die velen onder ons nog nooit hebben meegemaakt. Het kleine Mandel United strijdt om een plaats in de kwartfinales van de Croky Cup, er hangt iets in de lucht…

 

We zijn hot, halen de nationale kranten, de TV, vele sociale media zetten ons terecht in een positief daglicht. Wat een promotie voor onze stad Izegem, onze gemeente Ingelmunster… De Mandel is niet langer een verborgen riviertje, maar een kleine merknaam die bekt alsof we uit een Engelse grootstad komen.

We maken bovendien reclame voor het amateurvoetbal vanavond, zeker weten dat al onze tegenstanders stiekem mee supporteren voor de kleine underdog uit West Vlaanderen.

 

Onze kans is echter ontiegelijk klein vanavond, misschien maar een paar procent, we spelen immers tegen de nummer 5 uit de Jupiler Pro League, net 12 op 12 gehaald, RSC Anderlecht en Royal Antwerp FC geklopt binnen de week. We bekampen vanavond een topploeg… Niet met grote namen, maar met een collectief, een concept, een trainer die alles bijna wetenschappelijk analyseert en omzet in daden van voetbal, volk en vuur.

 

Maar, Mandel United is ook gezond ambitieus, maar tergelijkertijd nederig en bescheiden. Al is de kans klein, er is een kans, 22 benen tegen 22 benen, in  top conditie zijn we, mentaal klaar, tactisch tot in de puntjes voorbereid, klaar om te  sterven, klaar voor de match van ons leven, helden die legendes willen worden. Ook wij zijn een echt team, bestuur, staf, spelers, onze jeugd en de supporters die vanavond in het stadion of thuis onze ploeg naar een niveau zullen brengen waarvan we nooit konden vermoeden dat het in ons zat.

 

Om al deze redenenen is er maar 1 opdracht vanavond die ons echt in een trance kan brengen: Genieten en “speel alsof het je laatste dag is”, vanaf het eerste fluitsignaal tot en met het bittere einde. Later komt dit verhaal in ons grote levensboek, onze kinderen, kleinkinderen zullen met  volle interesse en met de mond open luisteren naar het heroische verhaal van 5 december 2018 op Staaien. Ongeacht het resultaat, ongeacht wat er gebeurd, We zullen onze vrienden van Staaien een woordje Mandel United West-Vlaams leren vanavond: Oesjeun, goestehn, goazegevn!