Samen schrijven we geschiedenis!

United = Mandel!

Om voortaan in Izegem en Ingelmunster 25 september tot feestdag te promoveren, is misschien net een stap te ver, maar de hoogdag van Mandel United is gekend. Mandel United maakte indruk op de Freethiel, niet in het minst de 200 Mandel supporters die voor een helse sfeer zorgden. Met oa. een fantastische "Viking clap" stuwden ze onze jongens naar een topprestatie. Fysisch op profniveau, tactisch tot in de puntjes voorbereid, een ingesteldheid van onverzettelijke krijgers en vooral een voetbalspel van een uitstekend niveau. Balbezit, vlotte balcirculaties, verticaal spel, kansen, homogeen, collectief. Je had gisteren de indruk dat rood-zwart-geel de profploeg was.

Daarbij komt nog eens dat trainer Yannick Ferrera maar weinig respect toonde voor onze club door een veredeld B team tegenover ons te zetten. Als extra motivatie kan dat wel tellen. Met vuur spelen en je vingers verbranden heet zoiets...

Dat Beveren - Waasland de indruk wou geven Mandel United in de aanvangsfase te willen versmachten, dat duurde niet lang en was wat krampachtig. Mandel United creëerde zelfs de eerste kans in de 12e minuut. Het schot van De Oliveira belandde naast. Amper 2 minuten later een collectieve aanval met de schoonheid van een balletdans, na vele stations kwam de bal uiteindelijk bij Bailly, die een gemeten voorzet op de voet van De Oliveira schilderde en die maakte Braziliaans en enig mooi af: 0-1 14e minuut. Beveren - Waasland zette daar een center van Badibanga die Ndao over kopte tegenover. Mandel heerste en speelde grandioos voetbal, de bal was ongrijpbaar voor Beveren - Waasland dat geen kansen kon afdwingen. Mandel United schoot via Lorthiois, wat een beer, nog eens net naast en in de 39e minuut "standing ovation" van het hele stadion als Mulliez, onze stijlrijke centrale verdediger geniaal met een hakje een hoekschop van Lorthiois in doel devieerde. Social media spreken nu al van het mooiste doelpunt van de 16e finales van de Croky cup.

De thuisfans trakteerden de spelers op een fluitconcert en de supporters van Mandel feestten lustig verder. Na rust een ander spelbeeld met Beveren Waasland dat duidelijk de levieten was gelezen en een tempo hoger speelde met meer drang naar voor. Mandel United was niet onder de indruk en verdedigde slim en sluw. 2 kopballetjes naast van Badibanga en de ingevallen Velios waren eerder ongevaarlijk. In minuut 68 werd het wel heet voor de kooi van Laleman, maar onze doelman is niet snel onder de indruk. Met klasse ranselde hij de inzet van Verstraete in hoekschop. Hij werd echter met de nodige dosis pech wel geklopt toen de daaropvolgende corner via een bos van benen in doel belandde. Salquist ramde binnen 1-2. Mandel schakelde over naar een ware commando stijl en bleef klassevol verdedigen en kwam zelf nog een paar keer aan de overkant. Tussen de 'shame on you' en 'FC De Kampioenen' (duidelijk niet voor ons bedoeld) gezangen door schoot Beyens, de kilometervreter pal op Debaty. Nog 1 keer consternatie toen de jonge en talentvolle referee D'Hondt een goedkope vrije trap gaf net voor de 16. De vrije trap belandde naast en Mandel United werd "United Mandel". In de zevende hemel, blij als kinderen, verbroedering met de fans, zelfs mooie felicitaties van een deel van het thuispubliek voor rood/zwart/geel.

 

Zo zit Mandel United oververdiend in de trommel voor de achtste finales van de Croky Cup. De jonge fusieclub leeft, meer dan ooit, samenhang tussen beleid, supporters, staf en spelers. Eén voor allen, allen voor één. Mooi, ontroerend en vragend naar meer.

Nu echter weer volle focus op de competitie, tussendoor nog even hopen op een toptegenstander à la Club Brugge, RSC Anderlecht, Royal Antwerp FC, of Standard de Liège, al moeten die vanavond en morgen wel nog voorbij andere sterke 'amateurclubs'. Was dit een uniek moment? Ja. Is Mandel United klaar voor meer? zeker. Moeten we ook nu onze voetjes op de grond houden en zaterdag herbeginnen; absoluut! Maar even dromen en genieten mag, na zo een avond vol adrenaline en een collectieve topprestatie!

#goestèhn #goazegevn #oesjeun

 

Voor Mandel United speelden

1. Brecht Laleman - 2. Mackim Joos (79' 17. Ruben Pyck) - 3. Nicolas Mulliez - 5. Aurélien Bailly - 6. Lilian Lorthiois (75' 10. Daan Debouver) - 7. Bram Leroy (50' 22. Michiel Clyncke) - 9. Daniel De Oliveira - 15. Tom Raes (K) - 19. Jasper Beyens - 20. Nicolas Tamsin - 44. Kjell Vanmaele